

L’Arcimboldo è altresì una statuina dalla forma moderna e stilizzata, creata dal 3D Artist Francesco Conte, esperto in lighting e look dev www.frankwy.com, che premia in Italia e all’estero gli Artisti del Gusto: custodi e ambasciatori di arti antiche, capaci di saper narrare la storia, di comunicare la cultura del proprio territorio, guardando al futuro e restando al passo con i tempi le tendenze, con unicità e capacità emozionale.
Con il riconoscimento de L’Arcimboldo vi è l’attribuzione da uno a tre pennelli, espressione della creatività di ogni artista.
Dopo una serie di valutazioni da parte di professionisti della comunicazione e dell’ambito gastronomico, meritevoli Artisti del Gusto sono entrati a far parte della Guida de L’Arcimboldo con l’assegnazione dei pennelli.
Marco Carlesso è presente nella Guida 2025 de L’Arcimboldo con l’assegnazione di 3 Pennelli nella categoria Artista Moderno.
Marco Carlesso, 34 anni nativo di Novara, titolare e pizzaiolo della Pizzeria Pizza Verace a Panama City a Panama.

Marco Carlesso inizia il suo percorso come pizzaiolo tra Novara e Milano ottenendo nel 2008 alcuni riconoscimenti.
Nel 2013 si trasferisce a Panama per l’apertura di un ristorante e affascinato dal luogo, decide così di aprire insieme a dei soci una pizzeria che poi si converte in una catena di 4 ristoranti.
Realizza poi un nuovo progetto, dove la materia prima è la colonna portante e nel 2021 fonda insieme a Leonardo Carrero Pizza Verace, che inizia come catering premium per poi nel 2023 aprire l’attuale pizzeria a Panama.
Dal 2023 inoltre è tecnico del Molino Casillo per la regione centro americana e partecipa a fiere internazionali come ospite e a masterclass.
Prossimamente ci sarà l’apertura del ristorante Ricominciare e l’inaugurazione della seconda sede della Pizzeria a Panama.
In cucina, Marco Carlesso, utilizza la migliore materia prima sul mercato, ingredienti dalle peculiarità uniche che provengono dall’Italia e da piccole produzioni locali acquisisce ottimi prodotti a km 0.
Marco Carlesso non ha un segreto nella realizzazione delle sue pietanze ma mette tanto cuore in tutto ciò che fa, portando in tavola ai suoi commensali, un ricordo di casa, un pezzo d’Italia.
Marco Carlesso
L’Arcimboldo online magazine, takes its name from the 16th century painter Giuseppe Arcimboldo because the artist created the famous “Composed Heads”, or paintings that, from the set of fruit and vegetables, fish and kitchen products represented on canvas, revealed a bizarre, fantastic and at times mysterious human figure.
L’Arcimboldo is also a statuette with a modern and stylised shape, created by the 3D Artist Francesco Conte, expert in lighting and look dev www.frankwy.com, who rewards the Artists of Taste in Italy and abroad: custodians and ambassadors of ancient arts, capable of telling the story, communicating the culture of their territory, looking to the future and keeping up with the times and trends, with uniqueness and emotional capacity.
With the recognition of L’Arcimboldo there is the attribution of one to three brushes, an expression of the creativity of each artist.
After a series of evaluations by professionals in the communication and gastronomic fields, deserving Artists of Taste have become part of the L’Arcimboldo Guide with the assignment of brushes.
Marco Carlesso is present in the 2025 L’Arcimboldo Guide with the assignment of 3 Brushes in the Modern Artist category.
Marco Carlesso, 34 years old, native of Novara, owner and pizza chef of the Pizzeria Pizza Verace in Panama City in Panama.
Marco Carlesso began his career as a pizza chef between Novara and Milan, obtaining some awards in 2008.
In 2013 he moved to Panama to open a restaurant and fascinated by the place, he decided to open a pizzeria together with some partners, which then converted into a chain of 4 restaurants.
He then creates a new project, where the raw material is the backbone and in 2021 he founded Pizza Verace together with Leonardo Carrero, which began as a premium catering and then in 2023 opened the current pizzeria in Panama.
Since 2023 he has also been a technician for Molino Casillo for the Central American region and participates in international fairs as a guest and in masterclasses.
Soon there will be the opening of the Ricominciare restaurant and the inauguration of the second location of the Pizzeria in Panama.
In the kitchen, Marco Carlesso uses the best raw material on the market, ingredients with unique characteristics that come from Italy and from small local productions, he acquires excellent products at km 0.
Marco Carlesso has no secret in the creation of his dishes but he puts a lot of heart into everything he does, bringing to the table to his guests, a memory of home, a piece of Italy.