Rufat Shabani – Macedonia del Nord

L’Arcimboldo magazine online, prende il nome dal pittore del ‘500 Giuseppe Arcimboldo poiché l’artista realizzò le famose “Teste Composte”, dipinti che rivelavano una figura umana mettendo insieme tra loro prodotti ortofrutticoli, pesci e prodotti di cucina.


L’Arcimboldo ovvero la statuina dorata dalla forma moderna e stilizzata, creata dal 3D Artist Francesco Conte esperto in lighting e look dev www.frankwy.com , nasce per premiare gli Artisti del Gusto, in Italia e all’estero, cioè coloro i quali che con la loro professione e suddivisi per categorie peculiari, rispondono ai seguenti requisiti nell’ambito enogastronomico:
“Artisti del Gusto, custodi e ambasciatori di arti antiche, capaci di saper narrare la storia, di comunicare la cultura del proprio territorio, guardando al futuro e restando al passo con i tempi e le tendenze, con unicità e capacità emozionale”.


L’Arcimboldo inoltre equivale al simbolo del Pennello d’Oro, utilizzato dagli artisti per creare le proprie opere.
Dopo una serie di valutazioni da parte di professionisti della comunicazione e dell’ambito gastronomico, meritevoli Artisti del gusto sono entrati a far parte della guida de L’Arcimboldo con l’assegnazione da uno a tre pennelli.


Rufat Shabani è entrato nella Guida 2025 de L’Arcimboldo con l’assegnazione di 3 Pennelli nella categoria ” Artista Moderno “.


Rufat ci racconta di sé: -” Ho 37 anni, sono nato nel nord della Macedonia, sono sposato ed ho un figlio piccolo di tre anni.


La mia professione è iniziata nella mia città natale, quando un giorno ho visto in un locale un bellissimo forno a legna e sono rimasto affascinato da come si realizzavano le pizze, per cui ho deciso di andarci a lavorare; poi dopo appena un mese ho avuto la possibilità di volare a Berlino e poi lavorare a Mosca come pizzaiolo, sempre più preso dal realizzare impasti che facessero la differenza, ho studiato ed approfondito la materia per avere un ottimo bagaglio professionale.

Brumarte porta la vera esperienza della pizza napoletana in Macedonia del Nord. Guidato da Rufi e Bily, maestri del mestiere, il nostro team crea ogni pizza con passione, precisione e amore per la tradizione. Il nome Brumarte deriva dall’albanese Brum Art, che significa “arte con l’impasto”, con la “e” alla fine che aggiunge un tocco italiano. Il logo dice tutto “Impasto per il desiderio” perché ogni boccone è fatto per essere indimenticabile.
Prediligo lavorare con un impasto idratato al 65% , mi piace sperimentare utilizzando sempre ingredienti diversi e con le più appropriate tecniche, realizzare varie tipologie di pizza.


Svolgo il mestiere di pizzaiolo da ben 17 anni, l’arte bianca mi ha sempre affascinato, ancora oggi mi piace aggiornarmi su metodi e le tecniche di lavorazione, per essere sempre al passo con i tempi e proporre un prodotto pizza leggero e molto digeribile.
Il mio lavoro mi porta spesso a viaggiare, ho aperto e gestito più di 20 pizzerie in tutta Europa e tra le varie versioni di pizza che ho assaggiato girando il mondo, lo stile che preferisco è quello della Pizza Napoletana; amo la città di Napoli l’espressione della tipica pizza locale e l’Italia tutta, dove gli ingredienti utilizzati per realizzare ogni tipo di pizza conferiscono sapori unici.

Attualmente sono capo pizzaiolo e lavoro prettamente sulla Pizza Napoletana, creo menù, gestisco e formo il personale.

In futuro spero di realizzare il sogno di aprire una pizzeria napoletana nella mia terra natale e magari avere varie sedi in Europa.
Il mio motto professionale: se non commetti errori, non impari.

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Rufat Shabani

L’Arcimboldo online magazine, takes its name from the 16th century painter Giuseppe Arcimboldo because the artist created the famous “Composite Heads”, paintings that revealed a human figure by putting together fruit and vegetables, fish and kitchen products.

L’Arcimboldo, or the golden statuette with a modern and stylised shape, created by the 3D Artist Francesco Conte expert in lighting and look dev www.frankwy.com , was created to reward the Artists of Taste, in Italy and abroad, that is, those who with their profession and divided into specific categories, meet the following requirements in the food and wine sector:
“Artists of Taste, custodians and ambassadors of ancient arts, capable of telling the story, communicating the culture of their territory, looking to the future and keeping up with the times and trends, with uniqueness and emotional capacity”.

L’Arcimboldo is also equivalent to the symbol of the Golden Brush, used by artists to create their works.
After a series of evaluations by professionals in the communication and gastronomic fields, deserving Artists of Taste have entered the L’Arcimboldo guide with the assignment of one to three brushes.

Rufat Shabani has entered the 2025 L’Arcimboldo Guide with the assignment of 3 Brushes in the “Modern Artist” category.

Rufat tells us about himself: -” I am 37 years old, I was born in northern Macedonia, I am married and I have a three-year-old son.

My profession began in my hometown, when one day I saw a beautiful wood-fired oven in a restaurant and I was fascinated by how pizzas were made, so I decided to go and work there; then after just a month I had the opportunity to fly to Berlin and then work in Moscow as a pizza chef, increasingly interested in making doughs that made the difference, I studied and deepened the subject to have an excellent professional background.Brumarte brings the true Neapolitan pizza experience to North Macedonia. Led by Rufi and Bily, masters of the craft, our team creates each pizza with passion, precision, and love for tradition. The name Brumarte comes from Albanian—Brum Art, meaning “art with dough”—with the “e” at the end adding an Italian touch. The logo says it all “Dough to Desire” because every bite is made to be unforgettable.

Brumarte brings the true Neapolitan pizza experience to North Macedonia. Led by Rufi and Bily, masters of the craft, our team creates each pizza with passion, precision, and love for tradition. The name Brumarte comes from Albanian—Brum Art, meaning “art with dough”—with the “e” at the end adding an Italian touch. The logo says it all “Dough to Desire” because every bite is made to be unforgettable.

I prefer to work with a 65% hydrated dough, I like to experiment always using different ingredients and with the most appropriate techniques, making various types of pizza.

I have been working as a pizza chef for 17 years, the white art has always fascinated me, even today I like to update myself on methods and processing techniques, to always keep up with the times and offer a light and very digestible pizza product.
My job often takes me to travel, I have opened and managed more than 20 pizzerias throughout Europe and among the various versions of pizza that I have tasted traveling the world, the style that I prefer is that of Neapolitan Pizza; I love the city of Naples, the expression of the typical local pizza and Italy as a whole, where the ingredients used to make each type of pizza give unique flavors.

I am currently a head pizza chef and I work mainly on Neapolitan Pizza, I create menus, manage and train the staff.

In the future I hope to realize the dream of opening a Neapolitan pizzeria in my homeland and perhaps have various locations in Europe.
My professional motto: if you don’t make mistakes, you don’t learn.

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